Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 6juli_Nitrilium-ionenverbindingen als bouwblokken voor nieuwe toepassingen

Nitrilium-ionenverbindingen als bouwblokken voor nieuwe toepassingen

• Startdatum 06-07-2017

• Titel Nitrilium-ionenverbindingen als bouwblokken voor nieuwe toepassingen

• Spreker T. van Dijk

• Promotor prof.dr. K. Lammertsma, copromotoren: dr. J.C. Slootweg, dr. A.W. Ehlers

• Contactgegevens

Tom van Dijk ontwikkelde een makkelijk toepasbare methode om moleculen, en wel nitrilium-ionen, te synthetiseren. Deze zijn goed toepasbaar als bouwblokken in verschillende moleculen.

Van Dijk gebruikte deze bouwblokken bijvoorbeeld om liganden te maken (1,3-iminofosfanen), dit zijn moleculen die aan een metaal gebonden kunnen worden om de eigenschappen van het metaal te beïnvloeden. Via onze syntheseroute kunnen er gemakkelijk veel verschillende van deze liganden worden gemaakt. Deze kunnen het metaal op verschillende manieren beïnvloeden, zodat deze als katalysatoren ingezet kunnen worden. Van Dijk onderzocht hoe deze moleculen binden aan metalen, zoals rhodium en goud en welke eigenschappen de resulterende verbindingen hebben.

De nitrilium-ionen zijn in de jaren vijftig voor het eerst geïsoleerd, maar zijn verbazingwekkend genoeg sindsdien nauwelijks meer toegepast. Van Dijk onderzocht ook hoe de bouwblokken breder toepasbaar gemaakt kunnen worden binnen de organische chemie. Deze specifieke bouwblokken reageren snel met water uit de lucht en dat betekent dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden om met deze moleculen te kunnen werken. Door de moleculen te laten reageren met een zwakke base (4-dimethylaminopyridine) ontstaat er een verbinding die niet snel meer reageert met water en dus gemakkelijk gebruikt kan worden.

Meer informatie over het proefschrift in PURE