Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 16jun_K. Stavenhagen

Glycosylering begrijpen voor de medische wetenschap

• Startdatum 16-06-2017

• Titel Glycoproteomics and Glycomics: Method Development and Clinical Applications

• Spreker K. Stavenhagen

• Promotor prof.dr. M. Wuhrer, copromotor: dr. D. Kolarich

Scheikundige Kathrin Stavenhagen probeerde tijdens haar promotieonderzoek om de biologische functies van geglycosyleerd eiwit te begrijpen. Dit kan bijdragen aan meer kennis over bijvoorbeeld kanker en ontstekingen.

N- en O-glycosylering kan structurele en functionele eigenschappen van glycoproteïne moduleren en is ook betrokken bij het reguleren van cellulaire processen. Veranderde glycosyleringspatronen zijn daarom geassocieerd met talrijke ziekten waaronder ontstekingen en kanker. Hierdoor is glycosylering een veelbelovend hulpmiddel voor de klinische diagnostiek, prognostiek en therapeutische toepassingen.

Als gevolg van de structurele heterogeniteit en het dynamisch karakter van een geglycosyleerd eiwit, is glycosylering een van de meest uitdagende analytische doelstellingen. De mogelijkheid om gedetailleerde structurele karakterisering van het glycome en glycoproteom uit te voeren is de basis om de biologische functies van het geglycosyleerde eiwit te begrijpen en daarbij komend de waarde voor klinische toepassingen. De ontwikkeling van nieuwe methoden en het verbeteren van bestaande methoden zijn noodzakelijk voor deze doeleinden.

In het eerste gedeelte van haar proefschrift richt Stavenhagen zich op het onderzoek naar de ionisatie, fragmentatie en scheiding van glycopeptiden, om een methode tot stand te brengen voor het gedetailleerd analyseren van site-specifieke glycopeptide in combinatie met software voor geautomatiseerde identificatie. Het tweede gedeelte van het proefschrift bestaat uit de toepassing van deze methoden voor een diepgaande glycoproteïne-karakterisering.

Meer informatie over dit proefschrift in PURE.