Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 28feb_C. Jagtenberg

Ambulancelogistiek beter met wiskundige modellen

• Startdatum 28-02-2017

• Titel Efficiency and fairness in ambulance planning

• Spreker C.J. Jagtenberg

• Promotor prof.dr. R.D. van der Mei, prof.dr. S. Bhulai

Caroline Jagtenberg concludeert dat niet alleen de afstand van een ambulance tot het ongeval van belang is, maar ook andere zaken. Als je ook kijkt hoe ver de overgebleven ambulances staan in geval van toekomstige incidenten, dan is het soms beter om niet de dichtstbijzijnde ambulance te sturen. Jagtenberg vond uit hoe vrijgekomen ambulances met wiskundige modellen soms beter naar een andere dan hun eigen standplaats kunnen terugrijden. Dit zorgt namelijk voor een aanzienlijke verbetering van de responstijd – de tijd die het duurt voordat de ambulance na melding ter plekke is. De GGD Flevoland paste deze nieuwe methode van herplaatsen van vrijgekomen ambulances al met succes toe.

In plaats van simpelweg het aantal mensen dat op tijd geholpen kan worden te maximaliseren, is het ook belangrijk om de bevolkingsdichtheid in de berekening mee te nemen. Jagtenberg hanteerde de ambulance-optimalisatiemodellen daarom vanuit het perspectief van sociale welvaart. Klassieke ambulanceplanningsmodellen hebben vaak bijna-optimale oplossingen. Deze presteren gemiddeld genomen vergelijkbaar, maar verschillen worden op kleinere schaal zichtbaar, zoals individuele dorpen of wijken. Met het optimalisatiemodel vermijdt Jagtenberg de schijnbaar willekeurige keuze ‘wie wordt er gedekt en wie niet’: Haar model zorgt ervoor dat de ambulances op verschillende tijden in een andere, betere configuratie worden opgesteld.

Meer informatie over dit proefschrift op VU-DARE