Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 27feb_J. Snellenburg

Slimme software helpt bij opbouwen modellen in fotosynthese-onderzoek

• Startdatum 27-02-2017

• Titel From proteins to the thylakoid membrame: modelling the dynamics of excitation in oxygenic photosynthesis

• Spreker J. Snellenburg

• Promotor prof.dr. R. van Grondelle, Dr. I.H.M. van Stokkum

Joris Snellenburg onderzocht de efficiënte en inefficiënte van fotosynthese, het proces waarmee licht in planten, algen of artificiële systemen wordt omgezet naar stabiele chemische verbindingen. Hij richtte zich op de ontwikkeling van nieuwe analyse software en methodes. Een voorbeeld hiervan is dat hij heel nauwkeurig de efficiënte van energie-overdracht in het Thylakoïde membraan van de alg Chlamydomonas reinhardtii kon bepalen onder verschillende licht adaptatietoestanden, en tegelijk voor meerdere genetische mutanten Dit is erg belangrijk in de zoektocht naar de beste genetische gemodificeerde alg voor de productie van voedsel en brandstof.

Zijn werk leverde een stukje software op dat door honderden wetenschappers, ook buiten mijn vakgebied, gebruikt wordt en vaak wordt geciteerd. Het unieke aspect in het onderzoekswerk was het gebruik van data-analyse software voor het bouwen van nieuwe parametrische modellen voor het simultaan beschrijven van meerdere experimenten binnen een enkel verenigend model. Dit maakte het mogelijk om parameters te bepalen die van invloed zijn op de efficiënte van fotosynthese die anders niet of nauwelijks direct kunnen worden gemeten in een enkel experiment.