Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 24feb_Prof. K. Slooten

Forensisch DNA-bewijs: een match met wiskunde

• Startdatum 24-02-2017

• Titel Forensisch DNA-bewijs: een match met wiskunde

• Spreker prof.dr. K. Slooten

• Evenementtype Oratie

Bijzonder hoogleraar Klaas Slooten houdt op 24 februari zijn oratie over de wiskundige kanten van forensisch DNA-bewijs. Aan de hand van DNA-onderzoek door forensische laboratoria worden sporen aan personen gekoppeld, en worden familierelaties onderzocht. Als een verdachte en een spoor hetzelfde DNA-profiel hebben, spreekt men van een ‘match’.

Slooten zal uiteenzetten hoe DNA-sporen worden onderzocht en hoe men wiskundig kan vaststellen wat de bewijskracht is van de verkregen profielen, maar ook hoe dit bewijs in context moet worden geïnterpreteerd om foute conclusies te voorkomen.

Ook gaat Slooten in op DNA-verwantschapsonderzoek. Een recente ontwikkeling van forensisch DNA-onderzoek is het opsporen van verwanten van onbekende vermoedelijke daders door de databank voor strafzaken te doorzoeken gericht op familieleden, in het geval de gezochte persoon zelf niet in de databank blijkt te zitten, omdat een match met diens spoor is uitgebleven. Slooten bespreekt de mogelijkheden van deze techniek, nu en voor de toekomst.