Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > Drie NWO-subsidies voor vernieuwende natuurkunde
Nieuwsarchief
15-05-2017

Drie NWO-subsidies voor vernieuwende natuurkunde

Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft acht aanvragen gehonoreerd in de NWO Natuurkunde Projectruimte, in totaal voor 3,5 miljoen euro. Drie van de acht voorstellen zijn van de VU.

De volgende voorstellen van VU-natuurkundigen zijn gehonoreerd:

Juan Rojo: Nuclear Parton Distributions from LHC data
Voortbordurend op uitgebreide expertise in het bepalen van protonstructuren, zal dit project door middel van machine learning methodes proberen te komen tot zogenaamde partondistributiefuncties voor atoomkernen, gebruikmakend van proton-lood botsingen in de Large Hadron Collider (LHC). Het doel is meer inzicht in koude kernmaterie te verkrijgen en essentiële input te leveren aan het zware-ionen-programma van de LHC.
 
Wim Vassen: Probing new physics with ultracold helium atoms
Met atoominterferometrie, gebruikmakend van heliumatomen gekoeld tot Bose-Einstein condensatie, onderzoekt dit project de limieten van de theorie van de quantumelektrodynamica (QED), op zoek naar natuurkunde voorbij het Standaard Model. De experimenten moeten een vijfvoudige verbetering opleveren van de nauwkeurigheid van de dimensieloze fijne structuurconstante α, die van belang is bij het testen van het Standaard Model.
 
Erwin Peterman en Gijs Wuite: Pump up the volume: unravelling intrinsically disordered regions of the protein BRCA2 with Acoustic Force Spectroscopy
In dit project combineren de VU-natuurkundigen, samen met  Claire Wyman van het Erasmus MC, de hoogstaande kennis van eiwitchemie binnen het Erasmus MC met de techniek van Acoustic Force Spectroscopy, ontwikkeld aan de VU, om te onderzoeken hoe het (ont)vouwproces en vormveranderingen in het eiwitproduct van het borstkankergen BRCA2 de interactie met andere eiwitten beïnvloeden.

De NWO Natuurkunde Projectruimte is een subsidie-instrument bedoeld voor kleinschalige projecten voor fundamenteel natuurkundeonderzoek met een vernieuwend karakter en wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie.

Atomic Force Spectroscopy
Bijschrift bij figuur onderzoek Acoustic Force Spectroscopy Peterman, Wyman en Wuite: (A) Schematische tekening van Acoustic Force Spectroscopy. Links: schema van het apparaat. Rechts: vloeistofcel met daaraan vastgemaakt een piëzo-element dat ultrageluidsgolven opwekt. (B) Links: foto van een AFS-cel met US-quarter als grootte-indicator. Rechts: microscoopbeeld van vele microscopisch kleine bolletjes die met een enkel biomolecuul aan het oppervlak vastzitten. Door het ultrageluid aan te zetten kunnen we een kracht uitoefenen op de bolletjes en zo aan de biomoleculen trekken. (C) Tekening van de voorgestelde experimenten: het ontvouwen van een enkel BRCA-2 eiwit (de dikke zwarte lijn) met behulp van akoestische kracht (de grijze pijl).
 

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl