Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > Farmacochemici ontwikkelen Virtuele Machine voor Computer-Aided Drug Discovery
06-03-2017

Farmacochemici ontwikkelen Virtuele Machine voor Computer-Aided Drug Discovery

Een team van cheminformatici en bioinformatici van de VU, het Radboudumc in Nijmegen, BioAxis Research, en het Netherlands eScience Center hebben een vrij verkrijgbare virtuele machine ontwikkeld waarmee geneesmiddelen kunnen worden ontworpen.

Het 3D-e-Chem consortium, geleid door Chris de Graaf (Farmacochemie), ontwikkelt nieuwe technologie├źn om de integratie te verbeteren van chemische en biologische data voor de voorspelling van de moleculaire interacties tussen medicijn-moleculen en therapeutisch relevante eiwitten. Het in silico drug discovery platform wordt gebruikt om moleculen te identificeren en te optimaliseren die ingrijpen op meerdere eiwitten tegelijkertijd (polypharmacology), maar geen interacties aangaan met off-target eiwitten die betrokken zijn bij ongewenste neveneffecten.

Publicatie
De 3D-e-Chem software en virtuele machine wordt beschreven in een recente wetenschappelijke publicatie in Journal of Chemical Modeling and Information en de in silico bouwstenen (zogenaamde nodes) die andere wetenschappers in staat stellen om zelf drug discovery workflows te ontwikkelen zijn opgenomen in het toonaangevende open data analytics platform KNIME.