Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > Scripties Computer Science en Gezondheidswetenschappen in de prijzen
20-01-2017

Scripties Computer Science en Health Sciences in de prijzen

Student Computer Science Evangelos Chatzikalymnios heeft de VU Bachelorscriptieprijs 2016 gewonnen. Hij ontvangt 2.000 euro. Bachelorstudent Gezondheidswetenschappen Eline Freriks hield de beste pitch over haar bachelorscriptie.

Chatzikalymnios ontving de prijs voor zijn bachelorscriptie getiteld ‘Comparison of Two Algorithms for Detecting Useless Transitions in Pushdown Automata’. Zijn bachelorscriptie richt zich op een technisch en uitdagend onderwerp: het efficiënt omzetten van een computerprogramma in nullen en enen. Zo’n programma wordt als eerste stap geparseerd, wat betekent dat het wordt opgebroken in behapbare brokjes, om te analyseren hoe het is opgebouwd en of het geen taalfouten bevat. De machinerie om een dergelijke parsering voor een specifieke programmeertaal uit te voeren is ingewikkeld en wordt automatisch gegenereerd. Daardoor bevat het bijna onvermijdelijk overbodige informatie, wat het parseren vertraagt. Chatzikalymnios ontwikkelde methodes om dergelijke overbodigheden op te sporen en te verwijderen.

De jury was onder de indruk van de originaliteit en de methodische opzet van de scriptie: “De probleemstelling is helder en Chatzikalymnios heeft de resultaten met een opvallende diepgang gedocumenteerd. Het werk getuigt van een creatief en kritisch denkvermogen en een uitmuntende beheersing van de materie.” De student krijgt een geldbedrag van 2.000 euro en daarbij wordt hij via Alumni Relaties gekoppeld aan een voor hem interessante alumnus.

Jurering
Dit jaar heeft de jury van de VU Scriptieprijzen vanuit de faculteiten zestien bachelorscripties en negen masterscripties ontvangen. De scripties bleken allemaal van een zeer hoge kwaliteit te zijn, waardoor de jury voor de moeilijke taak stond om uit deze hoeveelheid voordrachten een shortlist samen te stellen. Tijdens een eerste jurybijeenkomst zijn de voorgedragen scripties besproken en beoordeeld op zowel wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit als op stijl en leesbaarheid.

Na intensief overleg is gekomen tot een shortlist van drie bachelorscripties en drie masterscripties. Deze scripties zijn genomineerd voor de VU Scriptieprijzen. De genomineerde scripties zijn vervolgens voorgelegd aan twee VU emeriti, hoogleraar en oud-rector Frank van de Duijn Schouten en hoogleraar Peter Hollander. Samen met emeritus hoogleraar Jos Beishuizen, lid van de jurycommissie, hebben zij de uiteindelijke beslissing genomen en de beste bachelorscriptie en masterscriptie aangewezen. De winnaars worden elk beloond met een geldbedrag van 2.000 euro.

Beste pitch
Tijdens de avond van de uitreiking, op 19 januari, moesten alle genomineerde studenten nog een pitch houden over hun scriptie. Bachelorstudent Gezondheidswetenschappen Eline Freriks, die al op de shortlist stond, hield de beste pitch over haar bachelorscriptie ‘Explaining E. histolytica infections in Mexican school-aged children’.

scriptieprijsgroot
Evangelos Chatzikalymnios (rechts) en Eline Freriks