Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > Startup VU Lumicks wint landelijke Young Startup Award
Nieuwsarchief
24-01-2017

Startup VU Lumicks wint landelijke Young Startup Award

De Young Startup Award is dé award voor innovatieve bedrijven uit Nederland en werd uitgereikt op het congres ‘Nederland Valoriseert!’

Lumicks is de winnaar van de landelijke Young Startup Award met de hoofdprijs van €5.000. In de finale overtuigde Olivier Heyning van Lumicks de jury met een enthousiaste pitch.

Biomoleculen bekijken en manipuleren
Lumicks ontwikkelt apparaten waarmee biologen en biomedische wetenschappers biomoleculen kunnen bekijken en manipuleren. Hierdoor neemt kennis van DNA en eiwitten enorm toe en krijgen de wetenschappers beter inzicht in hoe ziekten zich ontwikkelen en voorkomen kunnen worden.

Juryoordeel
Het niveau van de finalisten was dit jaar erg hoog en de innovaties erg divers maar uiteindelijk koos de jury Lumicks als winnaar. Volgens de jury was deze innovatie erg actief in de markt met veel ontwikkeling en maatschappelijke impact. Lumicks is het voorbeeld van valorisatie: een bedrijf dat succesvolle commercialisering bereikt op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Daarbij heeft Lumicks een sterk multidisciplinair team met een duidelijk plan om de wereld te veroveren.

De jury van de Young Startup Award bestond uit Herman Kienhuis (directeur KPN Ventures), Leo Essink (mede-eigenaar en CEO Topicus Holding), Eelco Osse (eigenaar OEM-Group), Eric de Vries (CEO 4Silence) en Geert Braaksma (voorzitter Twente Board). De jury keek naar de commerciële en/of technologische vernieuwing, de oplossing, de schaalbaarheid naar de markt, de kwaliteit van het team en het bewezen succes van de innovatie en onderneming.

Nominaties
Twaalf bedrijven uit heel Nederland werden genomineerd voor de award. In aanmerking voor de prijzen kwamen ook Slim Opgewekt!, ZTRDG, BitSensor, TrusttheSource, Emosys, Invi, Rural Spark, Clear Flight Solutions, TMI en Plant-e.

Nederland Valoriseert!
Dit jaar werd de finale gecombineerd met het congres Nederland Valoriseert! waar het zesjarig bestaan van het valorisatieprogramma werd gevierd. Met het valorisatieprogramma ondersteunt het ministerie van Economische Zaken twaalf consortia bij het vormgeven van hun activiteiten op het gebied van ondernemerschapsonderwijs en kennisvalorisatie. Tijdens het congres werd teruggeblikt op de resultaten en vooruitgekeken naar nieuwe initiatieven. Minister Kamp van Economische Zaken, staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Constantijn van Oranje, special envoy StartupDelta, waren hierbij aanwezig. Vanuit elk van de twaalf hubs was één finalist genomineerd die de strijd met de andere finalisten aanging tijdens de Young Startup Award.

De Young Startup Award
De Young Startup Award is een speciale editie van de Young Technology Award en is onderdeel van het congres Nederland Valoriseert!. De Young Startup Award is een initiatief van Powered by Twente Innovation Events en wordt georganiseerd met Kennispark Twente, PPM Oost, EY en Leap. The Innovation Agency. Deze award stimuleert de innovativiteit van ondernemers en het start-up ecosysteem in Nederland. Daarnaast biedt de verkiezing een podium aan innovatieve bedrijven.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl