Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > Twee ECHO-subsidies voor VU-chemici
Nieuwsarchief
02-03-2017

Twee ECHO-subsidies voor VU-chemici

VU-scheikundigen Elizabeth von Hauff en Eelco Ruijter hebben beiden een ECHO-subsidie ontvangen van NWO, ter waarde van 260.000 euro.

NWO verdeelde onlangs in totaal ruim 2,3 miljoen euro onder excellente chemici met de toekenning van één TOP- en zes ECHO-subsidies. Een TOP-subsidie bedraagt 780.000 euro en is bedoeld om innovatieve onderzoekslijnen van gevestigde toponderzoeksgroepen te versterken of uit te breiden. De ECHO-subsidies van 260.000 euro bieden onderzoekers de kans om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken, die de kiem kunnen zijn voor onderzoeksthema’s van de toekomst.

Vibrationele en diëlektrische spectroscopie combineren
Elizabeth von Hauff kreeg haar beurs voor het voorstel ‘Goede vibraties in organische halfgeleiders: een nieuwe werkwijze om moleculaire dynamica en ladingdrager transport te correleren’. Er is steeds meer bewijs dat de werking van fotovoltaïsche cellen fundamenteel gelimiteerd wordt door de koppeling tussen moleculaire dynamiek en elektronische transitie. Er is dringend behoefte aan nieuwe experimentele methoden om deze interacties te identificeren. Von Hauff en haar collega’s stellen een nieuwe werkwijze voor welke vibrationele en diëlektrische spectroscopie combineert.

Eelco Ruijter kreeg zijn beurs voor het voorstel ‘Stereoselectieve synthese van complexe bi-cyclische moleculen door katalytische cascade “cyclisaties”’. De natuur maakt veel complexe moleculen met verknoopte ringsystemen, die vaak veelbelovende eigenschappen hebben voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen. Voor chemici is het erg moeilijk om zulke moleculen met de juiste 3D-vorm te maken. Ruijter en zijn collega’s gaan nieuwe methoden ontwikkelen om vanuit lineaire voorlopermoleculen efficiënt complexe ringsystemen te maken.

Call 2017
NWO Chemische Wetenschappen heeft in 2016 in totaal zestien ECHO- en vijf TOP-aanvragen gehonoreerd. Een nieuwe ronde (call 2017) is alweer van start. Voor 2017 is er ruim 7 miljoen euro budget beschikbaar. NWO streeft binnen de TOP/ECHO-ronde naar een honoreringspercentage van circa 20%.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl