Home > Nieuws en Agenda > Nieuws

Jo van den Brand verkozen tot spokesperson Virgo

20-04-17

VU-hoogleraar Jo van den Brand is op 19 april gekozen als de nieuwe spokesperson van Virgo. Van den Brand is hoogleraar bij de VU-afdeling Natuurkunde en programmaleider Zwaartekrachtsgolven bij Nikhef.

Beste research paper over cyberveiligheid

31-03-17

Informaticus Victor van der Veen ontving vorige week tijdens ICT.OPEN de Dutch Cyber Security Research Paper (DCSRP) 2017 Award, met zijn paper over ‘Drammer’.

Amsterdam School of Data Science officieel geopend

27-03-17

In een bomvolle Zuiderkerk heeft wethouder Kajsa Ollongren op vrijdag 24 maart de Amsterdam School of Data Science officieel geopend. Dit nieuwe samenwerkingsverband van VU, UvA en HvA moet het tekort aan data scientists op de arbeidsmarkt terugdringen.

Het kwantum-ontwerp van fotosynthese voor schone energie

20-03-17

Biofysici aan de VU hebben de afgelopen jaren veel essentiële fysische principes van fotosynthetische zonne-energie-conversie ontrafeld. Eén van hun grootste vindingen betreft de rol van kwantumdynamica in de eerste stap: de licht-gedreven lading-scheiding in het fotosynthetische reactiecentrum.

Fotosynthese optimaal aangepast aan veranderende lichtinval

07-03-17

Een internationaal team van natuurkundigen, onder wie VU-biofysicus Bart van Oort, heeft laten zien hoe planten op vernuftige wijze elektrische lading gebruiken om in bladgroenkorrels specifieke structuurveranderingen teweeg te brengen.

Farmacochemici ontwikkelen Virtuele Machine voor Computer-Aided Drug Discovery

06-03-17

Een team van cheminformatici en bioinformatici van de VU, het Radboudumc in Nijmegen, BioAxis Research, en het Netherlands eScience Center hebben een vrij verkrijgbare virtuele machine ontwikkeld waarmee geneesmiddelen kunnen worden ontworpen.

Twee ECHO-subsidies voor VU-chemici

02-03-17

VU-scheikundigen Elizabeth von Hauff en Eelco Ruijter hebben beiden een ECHO-subsidie ontvangen van NWO, ter waarde van 260.000 euro.

Célia Fonseca Guerra bijzonder hoogleraar in Leiden

28-02-17

Scheikundige Célia Fonseca Guerra (Theoretische Chemie, VU) is per 1 februari benoemd als bijzonder hoogleraar Applied Theoretical Chemistry aan de Universiteit Leiden.

Topmasters: Bioinformatics & Systems Biology en Parallel & Distributed Computer Systems

28-02-17

De opleidingen krijgen in de Keuzegids Masters 2017 respectievelijk een 8,2 en een 9.

Theoretisch chemici: Fluoride met maar liefst 8 bindingen

23-02-17

Theoretisch chemicus Matthias Bickelhaupt bericht, samen met collega’s van Cornell University (VS) en de TU Eindhoven, in PNAS dat een fluoride-anion, in een silicaat dubbel 4-ring, chemische bindingen met de acht omliggende siliciumatomen kan vormen.

Beter begrip van transportmechanisme in cilia

23-02-17

De transporteiwitten in trilharen (cilia) van levende organismen bewegen anders dan gedacht. Deze nieuwe kennis kan bijdragen aan de kennis over ziekten als cystenieren of het Bardet-Biedl-syndroom.

VU, UvA en HvA starten de Amsterdam School of Data Science

16-02-17

Met dit nieuwe opleidingsplatform willen de initiatiefnemers het tekort aan dataspecialisten terugdringen.

Overeenstemming UvA en VU over bètahuisvesting

14-02-17

De Colleges van Bestuur van de VU en UvA hebben overeenstemming bereikt over een huisvestingsprogramma om de bètasamenwerking te faciliteren. De bètafaculteiten van beide universiteiten hebben de wens om de samenwerking op een aantal domeinen te intensiveren en krachten te bundelen in onderzoek en onderwijs.

Master SBI definitief goedgekeurd

07-02-17

De master Science, Business & Innovation (SBI) is definitief geaccrediteerd door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie) als zelfstandige masteropleiding.

Startup VU Lumicks wint landelijke Young Startup Award

24-01-17

De Young Startup Award is dé award voor innovatieve bedrijven uit Nederland en werd uitgereikt op het congres ‘Nederland Valoriseert!’

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl