Home > Nieuws en Agenda > Nieuws

Amsterdam School of Data Science genomineerd voor ‘ICT-opleider van het jaar’

16-06-17

De pas opgerichte Amsterdam School of Data Science is genomineerd voor de Computable Awards, voor de titel ‘ICT-opleider van het jaar’. Op 31 oktober worden de winnaars van de awards bekendgemaakt.

Uitreiking van de Karlijn Keijzer Scriptieprijs aan Nick Bergkamp

16-06-17

Op 29 juni zal de tweede Karlijn Keijzer Scriptieprijs worden uitgereikt aan Nick Bergkamp, MSc student in Drug Discovery and Safety (DDS), door Jacqueline Keijzer, moeder van Karlijn Keijzer.

Paul Jennings nieuwe hoogleraar moleculaire toxicologie

15-06-17

Het College van Bestuur van de VU benoemt Paul Jennings tot hoogleraar op de leerstoel ‘ADMET & Molecular Toxicology’, vanaf 1 juli 2017, met een aanstellingsomvang van 1,0 fte.

Opnieuw zwaartekrachtsgolven van samensmeltende zwarte gaten gedetecteerd

01-06-17

Er zijn voor de derde keer zwaartekrachtsgolven, rimpelingen in de ruimtetijd, gedetecteerd. Net zoals het geval was bij de eerste twee waarnemingen, ontstonden de golven toen twee zwarte gaten samensmolten tot een zwaarder zwart gat.

NWO Vidi-beurs voor natuurkundige Iddo Heller

30-05-17

Natuurkundige Iddo Heller (Fysica van Levende Systemen) heeft een Vidi-beurs van NWO toegekend gekregen, ter waarde van 800.000 euro. Met het geld gaat hij onderzoek doen naar de werking van antivries-eiwitten.

Nieuwe kansen voor het ontwerpen van medicijnen tegen diabetes

18-05-17

Nieuwe wetenschappelijke inzichten bieden nieuwe kansen voor het ontwerpen van geneesmiddelen tegen diabetes. VU-farmacochemicus Chris de Graaf is co-auteur van twee papers hierover, beiden verschenen op 17 mei in Nature.

Drie NWO-subsidies voor vernieuwende natuurkunde

15-05-17

Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft acht aanvragen gehonoreerd in de NWO Natuurkunde Projectruimte, in totaal voor 3,5 miljoen euro. Drie van de acht voorstellen zijn van de VU.

Frank van Harmelen nieuw lid KNAW

10-05-17

Hoogleraar Knowledge Representation and Reasoning Frank van Harmelen (Informatica) is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

VU-natuurkundigen geëerd tijdens FYSICA 2017

09-05-17

Promovendus Aernout van der Poel en hoogleraar Jo van den Brand vielen tijdens het jaarlijkse congres van de Nederlandse Natuurkunde Vereniging in de prijzen.

Quantumsoftware ontwikkelen dankzij subsidie van 18,8 miljoen

08-05-17

Binnenkort komen de eerste grotere quantumcomputers beschikbaar. Dat vraagt om nieuwe software. Dankzij een Zwaartekrachtsubsidie kunnen onderzoekers deze software gaan ontwikkelen. Dat doen ze in een consortium waaraan de VU ook deelneemt.

Nederlandse onderzoekers gaan samen bouwen aan kunstmatige cel

08-05-17

Het Nederlandse onderzoeksconsortium BaSyC, waar de VU aan deelneemt, gaat de uitdaging aan om een kunstmatige biologische cel te bouwen. Daartoe heeft het een bedrag van bijna 19 miljoen euro toegekend gekregen uit het Zwaartekracht-programma van NWO.

Lifetime achievement award voor Guszti Eiben

04-05-17

VU-hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Guszti Eiben heeft een ‘lifetime achievement award’ ontvangen tijdens het Europese congres EvoStar.

Een nieuw tijdperk van ‘Cognitive Computing’

02-05-17

Hoogleraar Cognitive Computing Chris Welty, één van de uitvinders van supercomputer Watson, bespreekt tijdens zijn oratie op 15 mei de nieuwste ontwikkelingen in ‘cognitive computing’.

Jo van den Brand verkozen tot spokesperson Virgo

20-04-17

VU-hoogleraar Jo van den Brand is op 19 april gekozen als de nieuwe spokesperson van Virgo. Van den Brand is hoogleraar bij de VU-afdeling Natuurkunde en programmaleider Zwaartekrachtsgolven bij Nikhef.

Beste research paper over cyberveiligheid

31-03-17

Informaticus Victor van der Veen ontving vorige week tijdens ICT.OPEN de Dutch Cyber Security Research Paper (DCSRP) 2017 Award, met zijn paper over ‘Drammer’.