perfectworld
Be the change that you wish to see in the world
-Mahatma Gandhi
Met dit project hoop ik mensen er op te wijzen dat zelfs een individu zoals zij invloed hebben op het milieu. Ook al is het iets kleins zoals het opruimen van een blikje. Iedereen zijn goede daden zullen er uiteindelijk voor zorgen dat steeds meer mensen willen recyclen of vaker de auto zullen laten staan. Momenteel leven we namelijk alsof we ergens nog een reserveplaneet hebben waar we naartoe kunnen verhuizen zodra deze op is, maar die is er helemaal niet. Het is daarom belangrijk dat we deze planeet zo goed mogelijk verzorgen en het voor onze medemensen om ons heen en in de toekomst een zo mooi mogelijke wereld te maken. De connectie met noise in mijn project is de hoeveelheid afval die mensen produceren door middel van het gebruik van auto's, scooters, en vliegtuigen, maar ook door het veelvuldig gebruik van plastic, ijzer en andere grondstoffen. De gevolgen hiervan kunnen als noise gezien worden door anderen om ons heen en de toekomstige generaties.
Klik hier om mijn interactieve video te downloadenHieronder is mijn storygraph te zien, hierin wordt uitgelegd hoe mijn interactieve video zal verlopen. Elk pijltje vertegenwoordig een keuze die gemaakt is door de kijker van de video. Aan het einde van het filmpje komt er een resultaat in beeld. Het resultaat vertelt hoeveel rekening je houdt met anderen en hoe milieubewust je bent.
Met mijn thema wilde ik er achter komen hoe milieubewust mensen nou zijn. Of we het nou willen toegeven of niet op deze manier gaan we de verkeerde kant op. Met de interactieve video worden mensen er direct op gewezen wat hun acties voor gevolgen hebben op het milieu. Op deze manier zullen ze zich afvragen of wat zij doen wel goed genoeg is of nog beter kan. Een voorbeeld hiervan is het nemen van de fiets in plaats van de bus.
De connectie met noise in mijn project bestaat vooral uit de gevolgen van milieuvervuiling. Des slechter de aarde er aan toe is des te meer mensen er last van zullen hebben. Noise bestaat onder andere uit irritatie en stress en milieuvervuiling kan hiervoor zorgen. Dat geldt voor de mensen die nu leven door de uitlaatgassen, het geluidsoverlast en het afval op straat. De irritatie en stress is echter ook van toepassing op volgende generaties, zij zullen namelijk ook last hebben de gevolgen zoals de opwarming van de aarde.
Het werken aan dit vak ging me goed af, omdat het duidelijk was wat er per week gedaan moest worden. Op deze manier kon je je goed focussen op één aspect van het project. Het concept was niet moeilijk om te verzinnen, niet lang geleden heb ik een documentaire gezien over het milieu en fossiele brandstoffen gezien. Hierop is mijn project gebaseerd. Voor mijn storygraph wilde ik kijken naar wat ieder individu doet op het gebied van milieubewustzijn. Samen zorgen we immers voor een betere wereld en om daadwerkelijk schoner te gaan leven moet iedereen zijn best doen. Één voor allen en allen voor één. Ik heb ook geprobeerd om uit te leggen wat de gevolgen van de acties zijn en ze in te laten zien waarom ze bijvoorbeeld hun afval op zouden moeten ruimen. Om er achter te komen of iedereen genoeg doet voor het milieu krijgen ze situaties waarin ze het goede, goed voor het milieu, kunnen doen of het slechte. Op basis van de keuzes krijgen ze een uitslag waarin wordt verteld of zij een positieve of negatieve invloed hebben op het milieu.
De interactieve video werd gemaakt met behulp van Ximpel. In eerste instantie was ik best bang om hiermee te werken, omdat het met XML geprogrammeerd moest worden. Dit had ik nog nooit eerder gedaan. Toen eenmaal werd verteld door Manoe dat er op de Ximpel-site een hele uitleg stond hoe je het moest gebruiken werd het allemaal een stuk duidelijker. Toen ik vast liep kon ik simpelweg een e-mail sturen en werd er binnen 24 uur naar mijn code gekeken en hulp geboden. Dat vond ik erg indrukwekkend. Het was een leuk programma om mee te werken en achteraf niet zo lastig als ik dacht. Ik heb geen verbeterpunten voor Ximpel, omdat ik het helemaal geweldig vond. Alles wat ik nodig had was al uitgelegd op de site. Ximpel is leuk om mee te werken en misschien ook leuk om te doen als je vrije tijd over hebt en spelletjes te maken voor je vrienden.
Toen ik aan dit vak begon wist ik niet wat ik ervan moest verwachten. Het begon al met het thema noise. Ik kon me inleven in het thema met de irritaties en geluiden als het resultaat van noise, maar ik had er nooit over nagedacht hoe veelvoorkomend het was. Ik dacht namelijk eerst alleen maar aan geluiden en pas later werd het thema echt duidelijk door de voorbeelden die we kregen. Verder kregen we heel veel vrijheid. In het begin was dit geweldig, want je hoefde maar drie keer in de week naar college en thuis hoefde ik dan niets te doen. Tijdens de derde week echter veranderde mijn hele houding tegenover het project. Ik begon me er meer in te verdiepen en begon het steeds leuker te vinden. Het was mijn project, ik werkte in mijn eentje wat het meer mijn eigen maakte. Wat je wil met je eigen dingen is dat ze zo goed mogelijk zijn, daarom werd ik wat enthousiaster en begon ik daadwerkelijk aan mijn project te werken. Normaal gesproken hou ik niet zo van vrijheid, want ik vind het fijn om duidelijke richtlijnen te hebben en om te weten wat er van me verwacht wordt. Bij dit vak kon je echt alle kanten op gaan en ervan maken wat je wilde. Alle projecten waren verschillend en dat is wat het vak zo leuk maakt, het is volledig gebaseerd op je eigen creativiteit terwijl ze toch allemaal uit één thema komen, noise. Ik ben erg blij dat ik dit vak heb gehad, ondanks dat ik in het begin me afvroeg wat voor een professor we hadden gekregen en hem maar een rare gozer vond. Naarmate hij meer vertelde wat hij wilde bereiken met zijn vak begreep ik hem steeds meer, maar het bleef toch wat apart.
De samenwerking met Ximpel verliep heel vloeiend. Manoe kwam vaak genoeg langs indien mensen vragen hadden of ergens vastgelopen waren. Voor mij waren het vak en Ximpel één en kunnen ze niet zonder elkaar. Dat zou ik zo houden, omdat het een leuke combinatie is. Het vak is de theorie en Ximpel is de praktijk.